Aanvullende informatie over Brandstoffilter
Wat is de functie van een dieselfilter?
Het brandstoffilter, ook wel dieselfilter genoemd, is te vinden op auto's met een dieselmotor. Het speelt een essentiële rol bij de bescherming van de motor en het brandstofinjectiesysteem van de auto tegen voortijdige slijtage. Het verlengt in feite hun levensduur.
Onzuiverheden in de brandstof worden uitgefilterd door het dieselfilter. Het voorkomt ook dat het condenswater uit de tank de motor, de injectoren en het brandstofsysteem bereikt. Sommige filters hebben ook een verwarmingssysteem dat de temperatuur van de brandstof enigszins verhoogt, zodat deze niet bevriest wanneer de temperatuur in de winter daalt.
Tekenen van een defect dieselfilter
Een slecht werkend dieselfilter kan goed worden opgemerkt. U kunt de volgende situaties tegenkomen:
- U hoort een vreemd geluid uit de motor.
- De auto start slecht.
- Er is een verlies aan motorvermogen.
- U kunt het voertuig niet starten ondanks dat er genoeg branstof in de tank zit.
Wanneer moet het dieselfilter worden vervangen?
Het dieselfilter is essentieel voor de goede werking van het voertuig en de motor en moet gemiddeld bij elke tweede olieverversing of elke 30.000 km worden vervangen.
Sommige auto's hebben een brandstoffilterindicator. Deze licht op wanneer het onderdeel onderhoud vereist.
Het dieselfilter wordt gewoonlijk vervangen bij de periodieke onderhoudsbeurt van de auto.
Functie van het benzinefilter
Het benzinefilter, ook bekend als brandstoffilter, is een cruciaal onderdeel van het brandstofsysteem van een auto. Dit filter verwijdert onzuiverheden en residuen uit de brandstof en voorkomt dat deze in het brandstofsysteem terechtkomen.
De tweede functie is het injectiesysteem te beschermen en te voorkomen dat het door condensatie geproduceerde water in contact komt met de injectoren van het voertuig. Sommige filters kunnen ook de brandstoftemperatuur en -druk regelen.
Afhankelijk van het automodel zijn de brandstoffilters op verschillende plaatsen gemonteerd. Ze zijn te vinden bij de achterwielen, onder het voertuig of in de buurt van de motor.
Soorten bezinefilters
Er zijn momenteel twee soorten bezinefilters op de markt:
- Voor auto's met carburateur: dit filter is ideaal voor onzuiverheden en deeltjes groter dan 20 micron.
- Voor auto's met brandstofinjectie: dit filter is fijner omdat auto's met brandstofinjectie gevoeliger zijn voor onzuiverheden. Het vangt deeltjes op tussen 5 en 7 micron.
Symptomen van een defect benzinefilter
Volgens de aanbevelingen van de fabrikant moet het benzinefilter regelmatig worden vervangen, omdat onzuiverheden in de brandstof het filter kunnen verstoppen.
Symptomen van een versleten benzinefilter:
- Moeilijk starten.
- Moeite met optrekken en afremmen van het voertuig.
- Schokkende motor.
- Motorstoring door brandstofverstopping.
- Kapotte injectiepomp.
- Voortijdig defecte injectoren.
Een benzinefilter raakt verstopt wanneer het vuil is en geen brandstof meer doorlaat. Dit beïnvloedt de verbranding van de motor, omdat er geen goed lucht- brandstofmengsel en geen goede inspuiting is. Dit leidt tot startproblemen, maar ook tot verminderde motorprestaties.
Bovendien kan wachten met het vervangen van een beschadigd brandstoffilter ernstige gevolgen hebben, zoals kapotte injectiepompen of injectoren, wat leidt tot dure reparaties.
Wanneer moet het benzinefilter worden vervangen?
Aangezien dit afhankelijk is van het voertuig moeten de aanbevelingen van de fabrikant worden gevolgd. De vervangingsperiode is dus verschillend.
Het benzinefilter moet echter ongeveer om de 40.000 kilometer of om de 2 jaar worden vervangen. Bij voertuigen met brandstofinjectie is de levensduur korter.